Nieuws en acties

Nieuws

Winter / Oud&Nieuw 2023


Elk jaar weer hebben veel dieren last van het afsteken van vuurwerk. Zowel de harde geluiden, de lichtflitsen als de kruitdampen kunnen angst oproepen bij onze huisdieren met soms langdurige effecten. De meest ideale situatie is om ver van te voren – minimaal drie maanden - te gaan trainen, maar ook rondom Oud en Nieuw kunt u nog wel wat voor uw huisdier doen. We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet om het vuurwerkgeweld voor uw huisdier wat dragelijker te maken.


Een en ander begint met een goede voorbereiding:

 

Vooraf trainen kan met behulp van een vuurwerk cd of een vuurwerk-afspeellijst online. Hiermee begint u idealiter al in november, en deze speelt u gedurende die twee maanden elke dag af, waarbij u op het laagste volume begint en het geluid vervolgens steeds iets harder zet. Doe dit heel langzaam. Negeer het geluid vanaf het begin en doe zelf gewoon wat u altijd doet.


Laat uw hond op de dag zelf overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is. Zorg dat uw kat binnen is. Sluit het kattenluik ruim op tijd en wen uw kat weken voor Oudejaarsdag aan het gebruiken van de kattenbak. Wanneer de kat graag buiten poept en plast, zet dan een kattenbak met simpele aarde uit de tuin binnen op een rustige plek.


Geef uw huisdier afleiding. Begin hier al mee in de ochtend, ruim voordat het vuurwerk begint, bijvoorbeeld met een kauwstaaf en/of hersen/denk spelletjes.


Sluit de deuren, ramen en gordijnen op tijd, zodat uw dier niet kan ontsnappen en het vuurwerk niet kan zien.


Zet de radio of TV een beetje hard aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde (vuurwerk) geluiden).


Laat uw dier zelf een rustig plekje uitzoeken en maak dit extra comfortabel met een lekker kussen of kleed. Katten kruipen vaak het liefste weg in een holletje in de krabpaal, in een doos, of boven in een (kleding)kast. Het is een goed idee om zijn of haar eten daar in de buurt te zetten, evenals de kattenbak.


Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en blijf gewoon doen waar u mee bezig was, ook al knalt het buiten. Op zich is schrikken van een harde knal een heel natuurlijke reactie, maar wij herstellen dit weer meteen, zodat we kunnen overgaan tot de orde van de dag.


Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en kalmerend toespreken als hij zit te trillen van angst. Bij gewenst gedrag - als het dier ontspannen is en geen angstgedrag vertoont - beloont u het dier en geeft u hem extra aandacht of leidt u hem af door middel van spel of uw stem. Straf uw dier niet voor zijn angstgedrag, maar negeer het, en beloon goed en ontspannen gedrag.


Extra hulpmiddelen

 

Er bestaan vuurwerkvrije vakantieparken. Deze parken zijn gesitueerd in gebieden waar geen vuurwerk wordt afgestoken en waar jullie dus ongestoord en rustig Oud en Nieuw kunnen doorbrengen. Voor meer informatie: https://www.landal.nl/aanbiedingen/vuurwerkvrij


Sommige dieren hebben angst remmende medicatie nodig rondom de jaarwisseling. Hiermee kunt u op de dag van het afsteken van het vuurwerk beginnen, maar bij voorkeur een dag ervoor. Aangezien niet alle dieren hetzelfde op deze medicijnen reageren is het goed om van te voren te overleggen met ons, en uit te proberen bij welke dosering uw kat of hond baat heeft.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zomer 2023


Momenteel zien wij veel dieren die last hebben van grasaren.

Een grasaar wordt ook wel een 'kruiper' genoemd. Het zijn scherpe zaden van een grassoort. Het is een soort harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet. Grasaren zijn meestal groen, maar als al een tijd staan drogen ze uit, worden ze geel en vallen ze uiteen in losse zaden. 

Grasaren hebben weerhaakjes.

Als de grasaar in de vacht van de hond zitten, gaan ze er vaak niet meer vanzelf uit. Als ze eenmaal de huid doorboren, of in de neus, oren of het ooglid komen, gaan ze er niet meer uit. Door de stand van de weerhaakjes kunnen ze namelijk maar één kant op: verder naar binnen.


Grasaren vind je vooral in de zomermaanden, van juni tot en met september over het algemeen. Ze staan vooral in in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden. Maar je ziet ze ook gewoon in woonwijken tussen de stoeptegels of langs muren groeien. De grasaren kunnen dus eigenlijk overal verschijnen. 


In het kort zijn de symptomen van grasaren bij de hond:

  • met het hoofdschudden / flapperen met de oren;
  • kokhalsneigingen;
  • Niezen;
  • gezwollen pootje / wond;
  • Mank lopen.


Loop na een wandeling altijd even de voeten en de oren na op grasaren. Vaak voel je de harde stekels snel zitten. Als je ze meteen verwijdert, voorkom je dat de hond last krijgt van de grasaar. Probeer velden waar veel aren groeien te vermijden. Bij twijfel of vragen, bel ons voor advies.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Voorjaar 2023


Vernieuwde openingstijden

Op 1 maart bestond de praktijk alweer twee jaar en wat hebben we een leuke, lieve en ondeugende patiënten mogen verwelkomen.

Toen we de praktijk openden zaten we nog vol in de covid periode.

Mensen werkten veel vanuit huis, en konden tussendoor even langslopen voor een vaccinatie of een zak voer.

Hoe anders zag het leven er toen uit en hoe fijn is het dat we elkaar weer kunnen aankijken zonder mondkapjes.

Met het teruggaan naar het normale leven hebben wij onze openingstijden langzaamaan aangepast. We hebben nu twee keer per week een mogelijkheid om een afspraak te maken in de avond (op maandag en woensdag.) Ook zijn we geopend op zaterdag van tien tot een uur. Daarentegen zijn we op donderdag niet meer de hele dag geopend, maar net als op zaterdag van tien tot een.

We zijn nog altijd een beetje zoekende naar de beste tijden, maar vooralsnog lijkt dit goed te werken en kunnen we zo aan de meeste wensen voldoen. Heeft u hier suggesties, vragen en/of opmerkingen over horen we dit altijd graag!


Pasen komt eraan, denk om de chocolade eitjes!

Chocolade is giftig voor dieren. Zorg er dan ook voor dat uw dier niet bij de eitjes in de boom of op tafel kan komen. Krijgt uw dier toch onverhoopt chocolade binnen, bel ons dan meteen voor advies.


De lente is in aantocht.

Het wordt langzaam lente en in de lente krijgen we ook weer meer last van parasieten. Vlooien en slakken zijn er het hele jaar door, teken komen weer tevoorschijn vanaf een graad of 7 en ook muggen zijn weer gesignaleerd.

Konijnen (ook binnen-konijnen) adviseren we te laten vaccineren tegen onder andere myxomatose, wat veroorzaakt wordt door stekende insecten als de mug. In de zomermaanden met de terugkomst van vliegen adviseren we konijnen ook preventief met een spray tegen maden te behandelen, welke u bij ons kunt kopen.

Wij raden aan om uw hond en kat minimaal vier keer per jaar te ontwormen, en het hele jaar door te behandelen tegen vlooien en teken, maandelijks of elke 3 maanden afhankelijk van het gebruikte product.

 

Landelijke chipplicht katten

De minister van LNV is voornemens om het chippen van katten te verplichten. Is het binnenkort tijd voor de vaccinatie of moet uw dier gecastreerd worden? En is hij of zij nog niet gechipt? Profiteer dan van dit moment om dit meteen te laten doen!


Giardia

Geregeld worden er bij ons honden op het spreekuur aangeboden met de klacht diarree. Diarree kan vele oorzaken hebben, en een ervan is Giardia. We testen regelmatig honden positief op Giardia (een parasiet die leeft in de darm van een hond of kat)

Een dier met Giardia heeft vaak wisselende ontlasting, de ene keer is het dun en dan is het weer wat vaster. Er kan bloed of slijm bij zitten, vaak hebben ze minder eetlust en is de algehele conditie matig.

We testen van drie dagen de ontlasting. Is de uitslag positief? Geen zorgen, uw dier is goed te behandelen met bepaalde medicatie. Het is wel zaak om ook zeer goed op de hygiëne te letten want Giardia is besmettelijk. Ruim onder andere de ontlasting van uw hond meteen op, hondenpoepzakjes zijn bij ons gratis verkrijgbaar. 

Share by: